diumenge, 26 de març del 2017

VITAMINA B12

La vitamina B12 va ser descoberta fa relativament poc temps. De fet, no va ser fins l'any 1956 quan es va revelar la seva estructura, com a resultat d'un estudi d'investigació sobre l'anèmia perniciosa, un tipus d'anèmia precisament causada per les dificultats de l'organisme per absorbir la vitamina B12, produint un deteriorament en la maduració dels glòbuls vermells o eritròcits. Aquest tipus d'anèmia sol estar associada a una major sensació de fatiga, pèrdua de memòria i trastorns cognitius. L'alimentació és fonamental per evitar la manca de vitamines, en aquest cas concret la vitamina B12, una mancança que sobretot s'ha relacionat amb les dietes veganes i vegetarianes, per l'absència de carn en la dieta, el que obliga a buscar substituts com prendre'l com suplement.

Aliments amb vitamina B12
Els aliments que contenen vitamina B12 són especialment els d'origen animal, sent la carn la que conté la major quantitat. I entre elles, el primer lloc l'ocupa el fetge d'ovella (conté aproximadament 90 micrograms de vitamina B12 en cent grams de producte), seguit d'altres tipus de carn, com vedella, pollastre o gall dindi. Però també hi ha peixos, com el verat, el salmó, el pop, musclos i ostres que reporten aquesta vitamina.
Altres aliments que contenen vitamina B12 (encara que en quantitats molt més baixes que la carn), derivats d'origen animal i que, en general, també s'inclouen en la dieta vegana són els ous (pollastre, oca, ànec), el formatge ( parmesà, mozzarella, formatge d'ovella, i molts altres), la llet i el iogurt, que conté petites quantitats.
Els experts en dietètica i nutrició insisteixen en l'important que és seguir una dieta variada i equilibrada per evitar la manca de certs nutrients.
La deficiència en vitamina B12 es produeix, lògicament, per no arribar a les quantitats recomanades en la dieta diària. Les formes d'introduir aquesta vitamina en el nostre cos és a través de la dieta o per mitjà de suplements.
La importància de la vitamina B12 per a la salut
La vitamina B12 juga un paper fonamental en la salut. Així, és important per al metabolisme de les cèl·lules, especialment per a les cèl·lules de la sang i el sistema nerviós. Per aquest motiu, el dèficit d'aquesta vitamina està relacionat amb greus problemes d'anèmia (macrocítica o megaloblàstica). A més, els nivells massa baixos d'aquesta vitamina provoquen l'acumulació d'un aminoàcid produït pel cos, l'homocisteïna. L'acumulació excessiva d'homocisteïna en la sang poden provocar danys a les artèries o augmentar el risc que es obstrueixin els vasos sanguinis. Factors de riscos de problemes cardiovasculars (atacs de cor, accident cerebrovascular trombòtic, trombosi vascular ...).
Símptomes de la manca de vitamina B12
Els símptomes que alerten de la manca d'aquesta vitamina són la sensació de fatiga o cansament constant, dificultats per caminar, ansietat, tartamudesa, augment de la sensibilitat al fred, mal de cap, palpitacions, marejos i dificultats per respirar. Un cop identificats els símptomes i diagnosticat el problema, serà el metge qui ens recomanarà el tractament més adequat per evitar, entre altres, l'anèmia.

Des d'on ens veuen.

El racó del Te