Com ja sabem, tots els grans dels cereals, estan recoberts d’aquestes capes que genèricament les anomenem “Segons”.
Fa uns anys no es feia distinció entre uns i altres segons, es considerava que tots eren iguals i que aportaven fibra.
Estudis i investigacions més recents, han descobert que no tots els segons són iguals, i es va descobrir que existien dues classes de fibres, la insoluble i la soluble.
Les funcions dietètiques d'aquests dos tipus de fibra són diferents:
Fibra soluble es troba principalment en el segó de la civada.
S'ha demostrat que la fibra soluble té la propietat de fer de segrestant de les partícules de colesterol i de sucres. Les envolta i no deixa que es absorbeixin per la sang.
Això significa, que un consum adequat d'aquesta fibra, regula els nivells de colesterol i de sucre en la sang.
Aquesta propietat es deu al fet que la civada conté uns components anomenats betaglucans, que són els que s'associen a les partícules de sucre i de colesterol i no permeten que siguin absorbides.
Els estudis científics han demostrat que la ingesta regular de 3 gr. al dia de betaglucans són suficients per regular els nivells de colesterol d'una forma natural i sense efectes secundaris.
Fibra insoluble es troba principalment en el segó de blat.
La principal propietat de la fibra insoluble és la seva funció plàstica i mecànica. La fibra insoluble s'utilitza per augmentar el bol fecal i alhora incitar el moviment peristàltic dels intestins.
Per tot això, la seva utilització dietètica, se centra en aquells casos de restrenyiment persistent i en les diverticulosis.
Dosi i formes de consumir el Segó de Civada
La dosi mitjana en dietes de control de pes serà de 3 cullerades soperes / dia.
En dietes de control dels nivells de sucre i colesterol serà de 5 cullerades soperes / dia (3 abans del menjar principal i 2 abans del menjar secundàri).
Formes de consum:
Es pot barrejar amb líquids: aigua, begudes vegetals, sucs de fruites, sopes, barrejat amb yogurs, amanides, etc.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada