diumenge, 10 d’abril del 2011

INFORMACIÓ DIETÈTICA DEL SEGÓ DE CIVADA

El segó de civada, s'extreu de les capes externes del gra de la civada.
Com ja sabem, tots els grans dels cereals, estan recoberts d’aquestes capes que genèricament les anomenem “Segons”.


Fa uns anys no es feia distinció entre uns i altres segons, es considerava que tots eren iguals i que aportaven fibra.
Estudis i investigacions més recents, han descobert que no tots els segons són iguals, i es va descobrir que existien dues classes de fibres, la insoluble i la soluble.

Les funcions dietètiques d'aquests dos tipus de fibra són diferents:

Fibra soluble es troba principalment en el segó de la civada.
S'ha demostrat que la fibra soluble té la propietat de fer de segrestant de les partícules de colesterol i de sucres. Les envolta i no deixa que es absorbeixin per la sang.

Això significa, que un consum adequat d'aquesta fibra, regula els nivells de colesterol i de sucre en la sang.

Aquesta propietat es deu al fet que la civada conté uns components anomenats betaglucans, que són els que s'associen a les partícules de sucre i de colesterol i no permeten que siguin absorbides.

Els estudis científics han demostrat que la ingesta regular de 3 gr. al dia de betaglucans són suficients per regular els nivells de colesterol d'una forma natural i sense efectes secundaris.

Fibra insoluble es troba principalment en el segó de blat.
La principal propietat de la fibra insoluble és la seva funció plàstica i mecànica. La fibra insoluble s'utilitza per augmentar el bol fecal i alhora incitar el moviment peristàltic dels intestins.
Per tot això, la seva utilització dietètica, se centra en aquells casos de restrenyiment persistent i en les diverticulosis.
Dosi i formes de consumir el Segó de Civada
La dosi mitjana en dietes de control de pes serà de 3 cullerades soperes / dia.
En dietes de control dels nivells de sucre i colesterol serà de 5 cullerades soperes / dia (3 abans del menjar principal i 2 abans del menjar secundàri).
Formes de consum:
Es pot barrejar amb líquids: aigua, begudes vegetals, sucs de fruites, sopes,  barrejat amb yogurs, amanides, etc.

Des d'on ens veuen.

El racó del Te