El Kefir és un fong
que en contacte amb la llet fermenta i
produeix una beguda espessa amb propietats probiòtiques. Els aliments
probiòtics aporten una infinitat de beneficis a la nostra salut i el Kefir està
considerat com un dels més saludables. Si es té cura com cal, el Kefir creix i
pot arribar a durar molt de temps, proporcionant la possibilitat de fer aquesta
beguda les vegades que vulguis. Té una aparença similar a la del iogurt però la
seva consistència és menor i el seu sabor més agre.
1: Per preparar el
kefir de llet casolà necessitaràs aconseguir alguns nòduls de kefir, nosaltres té’ls
regalem, no importa la quantitat perquè
si els conserves adequadament creixeran. Introdueix-los en un pot de vidre o
plàstic. És molt important que els estris de cuina que facis servir no siguin
de metall ni alumini, ja que danyarien les propietats del fong.
2: Ara, afegeix la
llet (és molt important que estigui a temperatura ambient). Pot ser sencera,
semidesnatada o desnatada, ja que el Kefir viu de la lactosa, si no pots
prendre lactosa caldrà afegir sucre per que el Kefir tingui aliment. En funció
de la quantitat de nòduls que hagis afegit hauràs de posar més o menys llet,
però en general, s'ha d'omplir fins a la meitat o 3/4 del pot.
3: Quan hagis
afegit la llet, hauràs tapar el pot amb un drap net i no amb la seva respectiva
tapa. Per què un drap? Perquè la tapa no deixaria passar res d'aire i agriaría
encara més el Kefir de llet. Guarda-ho en un lloc fosc i deixa que reposi
durant 24 hores. No ho guardis a la nevera, ja que el procés de fermentació no
es realitza en fred.
4: Passades les 24
hores, agafa el pot i cola la llet. Recorda que el colador no pot ser
metàl·lic. Amb l'ajuda d'una espàtula (de plàstic o similar) treu el fong
perquè pugui colar-se bé i extreure tot el líquid. El líquid que s'extreu és el
Kefir de llet, de manera que hauràs de posar-ho en un altre pot de vidre.
5: Quan ho hagis
colat tot ja tindràs la teva beguda de Kefir de llet. Com veus, és similar a un
iogurt líquid però el seu sabor pot ser que ho trobis un tant acid, de manera
que pots afegir un parell de culleradetes de sucre panela, mel o agave. Si vols
que agafi una mica més de consistència, pots deixar-la unes hores a la nevera.
6: Amb la resta de
nòduls de Kefir, repetirem el mateix procés amb llet nova. Així ho conservarem
i aconseguirem que vagi creixent. A mida que el fong del Kefir creixi, hauràs d'augmentar la quantitat de llet, fins que arribi el moment de fer particions i
regalar-lo als teus amics, perquè serà massa per a un sol pot.
Text d'Eva López Llicenciada
en Periodisme,
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada