dimarts, 18 de gener de 2011

Cerimònia del te al Japó


"El te és molt més que una beguda, és salut, és benestar, és un món d'aromes, textures, colors i sabors"

Es diu Chanoyu, i va adquirir importància gràcies als monjos budistes, que la realitzaven amb un significat molt important, el Txad ("camí del te"). Era un camí cap a l'autoconeixement i l'aprenentatge del món espiritual.

Al Japó el ritual del te pot durar hores. Es realitza en els jardins de les cases on hi sol haver una "Sukiya" (casa del te). Abans d'entrar a l'estada, els convidats han de rentar-se les mans i la boca en una pila de pedra situada al costat de la casa, a més en entrar s'han d'inclinar com a símbol d'humilitat i respecte.

La casa del te és una estada minimalista, perquè res distregui als convidats.

El mestre si és home porta un quimono negre i si és dona un quimono blanc.

Per a la cerimònia són imprescindibles una tetera (txa-wan), cullerot de bambú per servir (chasaku), un agitador de bambú (cha-sen) i unes tasses.

A la sala de cerimònies també hi ha un petit altar (tokonoma) on es posa una imatge o una frase a partir de la qual s'ha de meditar aquest dia.

Els convidats són 5 com a màxim. Intercanvien impressions, i degusten algun dolç japonès. Seguidament tornen al jardí, fins que el mestre amb un gong, que sona de 5 a 7 vegades, els crida. Quan els convidats entren de nou a la casa la cal.ligrafia o la imatge ja no hi és, i en el seu lloc hi ha un bonic motiu d'ikebana (art floral japonès). En aquest moment el mestre es disposa a servir el te. Posa 2 cullerades de te Matcha per convidat en un sol bol. El convidat principal pren tres glops, neteja la vora i ho va passant a tots perquè provin la infusió. Això sempre es fa en silenci. Es realitza una segona ronda, amb te Matcha igual però més suau. El mestre en la segona ronda trenca el silenci fent alguna reflexió i dirigint-se als convidats un per un. Acabada la segona ronda, i nets els estris, els convidats es retiren i es queda el mestre només per meditar.


Des d'on ens veuen.

El racó del Te