dissabte, 1 de gener de 2011

Característiques de la Stevia

La "stevia" (Stevia rebaudiana) és una herba dolça i perenne de la família Asteraceae, originària del Paraguai, creix en els departaments de Amambay i Alt Paraná, frontera amb Brasil. Antonio Bertoni, botànic Sud-americà, la va descobrir el 1887.
Els nadius Guaraníes la coneixen com "herba dolça", per la qual cosa des de temps immemorials utilitzen les fulles per endolcir infusions, mastegar com si fos una llaminadura, i en medicina popular per tractar afeccions estomacals.
Els químics francesos Bridel i Lavieille (1,931) van extreure de les fulles un compost cristal•lí blanc, pur, al qual van denominar "estèvia", assegurant que és 300 vegades més dolça que el sucre de canya.
Als EUA, el 1952, un grup d'investigadors van confirmar que el estèvia era el producte natural més dolç fins llavors trobat.
S'utilitza en fleca, pastisseria, cereals, iogurt, gelats, etc. Així mateix, s'utilitza en begudes gasoses, incloent la versió japonesa de Coca Cola dietètica, des de la dècada dels 80.
La estèvia és completament segur per a la salut i està lliure d'efectes col•laterals. Així, ho demostra la utilització de les fulles per segles a Paraguai i Brasil, i la consumició dels "extractes" de la planta, fa més de 25 anys, per milions de consumidors Japonesos. En l'actualitat, l'estèvia s'aprofita pràcticament a tot el món per produir aliments i begudes de sabor dolç ressaltat i especialment amb un baix contingut de calories.

La Stevia és una planta que per si mateixa posaria al descobert el negoci res ètic del Aspartam (edulcorant químic i de producció transgènica) i reduiria en bona mesura el consum de medicaments i insulines també de producció transgènica.
La Stevia consumida en fresc o en infusió actua com a regulador del nivell de sucre en la sang en quasi tots els diabètics tipus II i en un alt percentatge dels de tipus I. També regula la tensió i és capaç de treure l'ansietat pel menjar a moltes persones obeses.
En països com els Estats Units, Japó, Brasil, Argentina, Colòmbia, Xina, Índia, Austràlia i Tailàndia, entre altres, la Stevia s'utilitza massivament amb gran èxit i sense cap contraindicació.
Ús medicinal de la Stevia
D'acord amb nombrosos estudis i a partir de l'experiència amb centenars de diabètics que l'estan consumint aquí a Catalunya així com en altres zones d'Espanya, podem afirmar de forma clara que aquesta planta regula el sucre en la sang, redueix la pressió arterial, regula l'aparell digestiu en general, actua favorablement en moltes persones que pateixen ansietat, redueix el greix en persones obeses i és antioxidant i diürètica.
La dosi utilitzada per la majoria de persones que han observat efectes beneficiosos és:
- 4 fulles tendres preses directament abans o durant l'esmorzar i 4 fulles més abans o durant el sopar.
- Quan no disposem de fulla tendra podem fer una infusió de fulla seca. Per prendre la planta en forma d'infusió es pot començar amb una culleradeta de postres (2 grams) al dia en infusió, i millor dividir aquesta quantitat en dues preses, una presa al matí per regular el dia i una altra presa al final del dia per regular la nit, utilitzant una culleradeta de postres cada vegada. 
 Si es nota millora, es pot augmentar a dues infusions completes: una al matí i una altra a la nit. 
 Per a més comoditat es pot fer una vegada al dia la infusió i guardar a la nevera en pot de vidre tancat la infusió sobrant per a la presa següent. Per exemple, si volem fer un litre, afegim una cullerada sopera plena a l'aigua bullint, apaguem el foc, agitem suaument, deixem reposar uns 10 minuts i es passa per un colador. La infusió s'ha de guardar en frigorífic ja que amb un litre tindrem per a dos dies. Prendrem un got en dejú al matí i un altre abans de sopar o d'anar a dormir.

Des d'on ens veuen.

El racó del Te